Робота щодо ідентифікації та збереження самозалісених земельних ділянок

Північно-Західне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства проводить активну роботу щодо ідентифікації та збереження самозалісених земельних ділянок на території Волинської та Рівненської областей. Відтак ініціювало проведення відповідних нарад з керівництвом обласних державних адміністрацій, за участі представників Поліського лісового офісу ДП «Ліси України», Держгеокадастру, Державної екологічної інспекції, обласної Прокуратури, керівники профільних структур ОДА та очільники територіальних громад.

https://www.facebook.com/share/p/LaKLrBSZn5mi7Sxt/?mibextid=WC7FNe

Про необхідність збереження самозалісених земельних ділянок на території Волинської області йшлося на нараді під головуванням заступника голови Волинської ОДА Олександра Троханенка.
Начальник Північно-Західного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства Сергій Чуприна наголосив на потенціалі таких земель для збільшення лісистості області. Значна площа самозалісених ділянок – це природні насадження віком 20-30 років, у перспективі вони матимуть значний вплив на вирішення екологічних та економічних питань регіону. Зазначив, що з червня 2024 року управління повторно направило подання на органи місцевого самоврядування щодо віднесення 5686,8 га земельних ділянок до самозалісених. На основі даних та актів обстеження сільськогосподарських земель комунальної та державної власності органів місцевого самоврядування, що надходять в управління, фахівці направили 176 подань до сільських, селищних, міських територіальних громад Волинської області щодо можливості віднесення земельних ділянок до самозалісених на значно більші площі.
– Завдання кожної із областей – зберегти та примножити лісовий ресурс, – зазначив Олександр Троханенко. – Малопродуктивні земельні ділянки, які самозалісились, один із перспективних шляхів лісовідновлення. Тож ми зібрались, аби спільно, по-господарські, підійти до вирішення цього питання.

На нараді з представниками громад, профільних департаментів та лісівниками заступник голови Рівненської ОДА Олександр Кохан зазначив, що Північно-Західне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства провело обстеження земельних ділянок комунальної власності, які можуть бути визначені як самозалісені. На основі даних та актів обстеження сільськогосподарських земель комунальної та державної власності органів місцевого самоврядування, фахівці направили 160 подань до сільських, селищних, міських територіальних громад щодо можливості віднесення земельних ділянок до самозалісених.
– З червня 2024 року управління повторно направило подання на органи місцевого самоврядування щодо віднесення 7031,8,8 га земельних ділянок до самозалісених земель, – повідомив начальник міжрегіонального управління Сергій Чуприна.

https://www.facebook.com/share/YAyd8HVz9jD4vQs8/?mibextid=WC7FNe

Виявлення та збереження самосійних лісів – спільне завдання лісівників та органів влади. Адже загальна площа лісів, яких торкнулася війна орієнтовно складає 3 млн. га, це майже 30% всіх лісів України.
В Україні, за різними оцінками, наразі нараховується біля 1,9 млн. га самозалісених земель (дані Держлісагентства). Саме їх збереження має важливе значення в покращенні екологічної ситуації в Україні, особливо за нинішніх умов.
З метою збереження самосійних лісів та подальшого ведення лісового господарства на цих територіях, прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження лісів», який набрав чинності у липні 2022 року та яким введено поняття самозалісеної земельної ділянки.