Профілактика лісових пожеж

Профілактика виникнення і головне – оперативне реагування на можливі лісові пожежі – один з пріоритетів у роботі лісівників під час пожежонебезпечного періоду.

З початку 2024 року на території Рівненської та Волинської областей лісових пожеж не зафіксовано.

Фахівці Північно-Західного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства постійно контролюють пожежонебезпечну ситуацію у режимі реального часу завдяки роботі автоматизованої системи «Пожежі». АС «Пожежі» дозволяє автоматизувати та оптимізувати занесення і передачу інформації про лісові пожежі, вести облік лісових пожеж з їх візуалізацією на мапі; отримувати оперативну інформацію про поточний стан, динаміку та тривалість пожеж; оперативно сповіщати про можливу пожежу відповідного лісокористувача (за територією) на основі супутникових даних; аналізувати стан пожежної безпеки на території лісового фонду, прогнозувати ситуацію та розробляти запобіжні заходи для збереження лісових насаджень та матеріальних цінностей.

Водночас, лісові масиви Рівненщини та Волині цілодобово патрулюються спеціально створеними оперативними групами, які готові у будь-яким момент зреагувати на можливу пожежу.

На сьогодні ліси перебувають під постійним контролем 125 камер відеоспостеження, які встановлені лісокористувачами 2 областей. Моніторинг пожежної безпеки здійснюється цілодобово для оперативного реагування на можливі надзвичайні ситуації.

На жаль, статистика свідчить, що основна причина лісових пожеж – це людська недбалість. Тому прохання до всіх громадян дотримуватися правил пожежної безпеки, відпочивати лише у спеціально відведених місцях, яких достатньо облаштували лісівники у двох областях.

Звертаємо увагу, що за порушення вимог пожежної безпеки в лісах передбачені штрафи, а в окремих випадках – кримінальна відповідальність.

Також нагадуємо, що на період дії воєнного стану населенню заборонено відвідувати ліси та заїжджати до них автомобілями й іншим транспортом.