Щодо збереження самосійних лісів

Питання збереження самосійних лісів – це один з пріоритетів у роботі Північно-Західного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства. Оскільки впорядкувати ведення у них лісового господарства дозволить збільшити лісистість області, забезпечити належну їх охорону та збереження, що надзвичайно важливо в умовах глобальних кліматичних змін для захисту біорізноманіття та довкілля.

На сьогодні у Волинській та Рівненській областях щонайменше 14 тис га земель, які можуть бути віднесені до категорії «самозалісені діялянки», однак лише 570 га отримали статус, який дозволяє упорядкувати ведення там лісового господарства.

Що ж до інших, то робота триває. Спеціалісти управління направляють звернення до органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування Рівненщини та Волині щодо віднесення цих земельних ділянок до самозалісених. На жаль, переважна більшість ТГ не відреагувала на них. Хоча ще у 2022 році Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження лісів» (реєс. № 2321-ІХ). Це фактично дало зелене світло узаконенню самосійних лісів на землях сільськогосподарського призначення та на інших категоріях земель.

Сподіваємося, на більшу підтримку кампанії з порятунку самосійних лісів з боку місцевої влади. Адже це особливо важливо під час війни, коли Україна втрачає ліси та інші цінні території через військові дії та окупацію з боку рф.

Зрештою, збереження самосійного лісу має не лише екологічний аспект. У випадку отримання статусу «лісу», на цих ділянках, відповідно до законодавства, необхідно організовувати ведення лісового господарства, що в свою чергу призведе до створення нових робочих місць у громадах та збільшення надходжень до місцевих бюджетів у вигляді податків та обов’язкових платежів. В кінцевому варіанті громади від цього лише виграють, адже вони можуть створити власні комунальні підприємства. До речі, відповідні ініціативи вже проявили Цуманська (Волинська область) і Гощанська громади (Рівненська області).

Також збереження самосійних лісів може зупинити один з каналів постачання на ринок нелегальної деревини, яка нерідко потрапляє туди після розкорчовування таких земельних ділянок. Адже є самосійні насадження віком до 30-40 років.

Ще одна з проблем таких ділянок – це потенційна небезпека виникнення пожеж, які можуть перекинутися на інші лісові масиви. Адже такі ліси зазвичай захаращені, господарська діяльність і відповідно охорона не здійснюються.

До речі, через природне походження, самосійні ліси більш стійкі у порівнянні зі штучними, до шкідників та хвороб. Молоді дерева найкраще накопичують діоксид вуглецю із атмосфери. Саме його надлишок спричиняє глобальну зміну клімату.