Підготовка до пожежонебезпечного періоду

Фахівці Північно-Західного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства перевіряють готовність лісокористувачів Рівненської та Волинської областей до пожежонебезпечного періоду 2024 року.
Розроблений план спільних заходів щодо взаємодії ГУ ДСНС України в областях та міжрегіонального управління для запобігання, вчасного виявлення та протидії можливим лісовим пожежам. У Рівненській та Волинській областях здійснюються практичні відпрацювання ліквідації лісових пожеж, а також спільні рейди щодо виявлення порушників правил пожежної безпеки та дотримання обмежень щодо заборони відвідування лісів.

На сьогодні, випалювання сухої рослинності у приватних господарствах та на сільськогосподарських землях становить найбільшу небезпеку для лісових масивів і навіть житлових будинків, адже саме звідти вогонь може швидко і некотрольовано поширюватися.

Потрібно пам’ятати, що випалювання сухої рослинності завдає шкоди не лише навколишньому середовищу, а й життю громадян. У вогні гинуть рослини та тварини, а в повітря викидаються шкідливі для органів дихання речовини, що виділяються під час горіння.

За спалювання стерні, луків, пасовищ, рослинності чи її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях у населених пунктах на громадян можуть бути накладені штрафи у розмірі від 3 060 грн, для посадових осіб – від 15 300 грн. В окремих випадках передбачено кримінальна відповідальність.

Пожежонебезпечний період у лісах уже розпочався, він визначається погодними умовами, але зазвичай триває з березня по листопад.
Відділ охорони та захисту лісів Північно-Західного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства здійснює в межах повноважень контроль з питань забезпечення охорони лісів від пожеж у лісокористувачів Рівненської та Волинської областей.