Сьогодні світ відзначає Міжнародний день лісу

Питання збільшення лісистості актуальне для всіх країн в умовах глобальних кліматичних змін. Для України під час війни, це питання ще більш болюче, зважаючи на шкоду, яку завдає довкіллю росія, неможливість проводити лісовідновлення на тимчасово окупованих та замінованих територіях. Тому умовно безпечні регіони України мають взяти на себе подвійне навантаження у цьому питанні.
Яка робота ведеться на Рівненщині для збільшення лісистості нашої області та України загалом у прямому ефірі на брифінгу в Рівненській обласній військовій адміністрації розповів начальник Північно-Західного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства Сергій Чуприна.

Коротко про головне:

Фахівці Північно-Західного міжрегіонального управління лісового та мисливського управління спільно з представниками територіальних громад обстежують та ідентифікують самозалісені ділянки, щоб у майбутньому упорядкувати ведення лісового господарства на них. На сьогодні, у Рівненській області ідентифіковано та визначено 370 га самозалісених земель.

Цієї весни на території Рівненської області лісівники планують посадити лісових культур на площі 1948,4 га, а також створити 33,3 га нових лісів на землях, де їх раніше не було.

Пожежонебезпечний період визначається погодними умовами, але зазвичай триває з березня по листопад. До нього готуються всі лісокористувачі: готують техніку і персонал, який знає як діяти у разі виявлення загоряння, проводяться спільні навчання з рятувальниками тощо.
Північно-Західне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства перевіряє готовність всіх лісокористувачів до роботи в цей період.

Зараз особливу небезпеку становить випалювання сухої рослинності у приватних господарствах та на сільськогосподарських землях. Адже саме звідти вогонь може перекидатися на лісові масиви і навіть житлові будинки.

Потрібно пам’ятати, що випалювання сухої рослинності завдає шкоди не лише навколишньому середовищу, а життю громадян. У вогні гинуть рослини та тварини, а в повітря викидаються шкідливі для органів дихання речовини, що виділяються під час горіння.

У 2023 році у Рівненській області було зафіксовано 20 випадків лісових пожеж на площі 11,5 га.

На сьогодні дає заборона на відвідування лісових масивів, також буде розпорядження голови обласної військової адміністрації щодо заборони перебувати у лісах на час пожежонебезпечного періоду.

У 2024 році на Рівненщині зросла кількість усіх видів мисливських тварин: козулі, кабана, оленя благородного та інших.
Також побільшало у лісах Рівненщини лосів, які занесені до Червоної книги України. За результатами щорічних обліків, на 83 особини, на початок 2023 року їх налічувалося 1091, у 2024 – 1174.

Водночас значно зросла кількість хижих м’ясоїдних тварин, зокрема лисиць та вовків. Для порівняння, у 2023 році в області налічувалося 771 лисиця, а у 2024 році вже 2831 (збільшилося на 2060), вовків у 2023 році було зафіксовано 111, у 2024 році – 180 (на 69 більше).
Таке збільшення саме цих тварин небезпечне для людей та тварин. Адже хижі м’ясоїдні тварин, зокрема лисиці, можуть бути потенційними носіями сказу.

На сьогодні більшості користувачів мисливських угідь дозволено проводити заходи з регулювання їх чисельності штатними працівниками з врахуванням діючих обмежені на час воєнного стану. У разі необхідності додаткового залучення мисливці, власники мисливських угідь звертаються за відповідними дозволами в міжрегіональне управління.
Станом на 1 січня 2024 року площа мисливських угідь Рівненської області становить 1млн 228 га, зареєстровано 68 користувачів різних форм власності, на обліку перебуває 20171 мисливець.

Північно-Західне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства першим в Україні розпочало видачу дозволів на спеціальне використання лісових ресурсів (лісорубний квиток) та сертифікатів про походження лісоматеріалів і виготовлених з них пиломатеріалів виключно в електронній формі.

З початку року, фахівці управління вже опрацювали 7204 заявки та видали 4736 електронних лісорубних квитків. Саме на підставі цього документу постійними лісокористувачі та власники лісів здійснюють заготівлю деревини.
Також за цей час видано 2050 е-сертифікатів про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів, загалом опрацьовано 2850 заявок.
Ці цифрові інструменти є компонентами ланцюга прослідковуваності для українського ринку деревини, вони замінили паперові документи, зменшили корупційні ризики під час їх отримання, прискорили та спростили процес оформлення.
Державне агентство лісових ресурсів України