З початку року на Рівненщині зафіксовано 14 випадків сказу у тварин

За даними Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області, з початку року на Рівненщині зафіксовано 14 випадків сказу у тварин, під час проведення відповідних досліджень.

Однією з причин такої кількості фіксації випадків захворювання може бути збільшення кількості диких тварин, серед яких можуть бути носії сказу (вовки, лисиці, єноти, борсуки, білки та інші). Адже мисливці їх кількість не регулюють, у 2023 році добування хижих, м’ясоїдних тварин не проводилося взагалі. Відповідно до наказу начальника Рівненської обласної військової адміністрації з метою запобігання реальній загрозі скоєння терористичних актів у відкритих екосистемах діє заборона полювання на території Рівненської області до припинення дій воєнного стану в Україні, в області діє заборона на полювання.

Заборона полювання на диких тварин вплинула на збільшення їх чисельності за рахунок природнього приросту в дикій фауні. Більше того почастішали випадки появи тварин (зокрема хижих, м’ясоїдних) у населених пунктах, вони почали активніше контактувати з домашніми тваринами та людьми.

– Збільшення кількості хижих, м’ясоїдних тварин, які можуть бути потенційними носіями сказу, насправді може стати проблемою. Полювання в області заборонене і мисливці не контролюють їх чисельність, – вважає начальник відділу мисливського господарства, полювання та рекреації Північно-Західного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства Юрій Штогун, – тому користувачам мисливських угідь доцільним було б розглянути можливість регулювання кількості хижих, м’ясоїдних тварин, які можуть бути носіями збудників хвороб, небезпечних для життя і здоров’я інших тварин чи людей, чисельність яких може загрожувати санітарно-епідеміологічному благополуччю населення чи створювати загрозу виникнення епізоотій.

Сказ – це особливо небезпечне вірусне захворювання з переважним ураженням центральної нервової системи, що супроводжується судомами, спазмами глоткової і дихальної мускулатури. Найбільш характерні ознаки сказу – слиновиділення, водобоязнь, агресивність, параліч, але іноді вони можуть бути відсутні. У собак і кішок сказ протікає в двох формах: буйній і тихій.
Хвора буйною формою тварина стає агресивною, ховається по кутах, часто змінює місце проживання, тікає з дому, гризе неїстівні предмети. Голос – пропадає. Найбільш небезпечна інша форма сказу – тиха. Основні ознаки хвороби можуть бути виражені слабо.

Тому у разі підозри на захворювання тварини необхідно терміново звернутися до територіального органу Держпродспоживслужби вашого регіону. Для недопущення сказу тварин необхідно щорічно робити щеплення всім домашнім улюбленцям, починаючи з 3-місячного віку. Вакцина проти сказу є безкоштовною, для здійснення щеплення необхідно лише звернутися до лікарень ветеринарної медицини Держпродспоживслужби вашого регіону.