День працівників природно-заповідної справи

Сьогодні своє професійне свято відзначають люди, які щоденно дбають про збереження та відтворення природно-заповідного фонду – працівники природно-заповідної справи! День запроваджений Указом Президента України № 629/2009 «Про День працівника природно-заповідної справи» від 18 серпня 2009 року за ініціативою Міністерства охорони навколишнього природного середовища України.

На Рівненщині розташовані 183 об’єкти природно-заповідного фонду, площею 84408,8 га (12% загальної площі лісів області), а також 3 національних парки (Пуща Радзівіла, Дермансько-Острозький, Нобельський) та Рівненський природний заповідник, які знаходяться у прямому підпорядкування Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів.

Рівненський природний заповідник – другий за розміром природний заповідник в Україні. Розташований на півночі Рівненської області, в межах Вараського і Сарненського районів. У заповіднику представлені болота всіх типів, які трапляються на українському Поліссі.

Національний природний парк «Пуща Радзивіла» наймолодший в Рівненській області, він створений указом Президента 1 січня 2022 року. Розташований на території Сарненського району в басейні річки Ствига. Його природні комплекси та об’єкти українського Полісся мають особливу природоохоронну, оздоровчу, історико-культурну, наукову та освітню цінність. Тут рідкісні водно-болотні угіддя, озера та ставки. У парку мешкає багато представників Червоної книги України

Нобельський національний природний парк – один із небагатьох куточків України, де збереглись природні екосистеми, які не зазнали відчутного втручання людини. Тут зростає 26 видів рідкісних рослин, серед них астрагал піщаний і плаун колючий. Трапляються навіть “хижі” рослини, як-от альдрованда пухирчаста та росичка середня. Він створений у 2019 році з метою збереження, відтворення та ефективного використання типових і унікальних природних комплексів Волинське Полісся. Розташований на території Вараський район, Рівненської області.

Де́рмансько-Остро́зький національний природний парк — знаходиться у Рівненському районі. Парк розташований у найвужчій, східній, частині Малого Полісся — Острозькій долині. Охоплює територію заплави річки Збитинка, що протікає між мальовничими пагорбами Мізоцького кряжу та Кременецькими горами. Парк розташований на перетині меж різних фізико-географічних областей. Тут вузька смуга поліських ландшафтів дна річкової долини оточена краєвидами, характерними для лісостепової зони в межах двох височин — Волинської та Подільської. Тут зростає 49 видів рослин і трапляється 52 види тварин, занесених до Червоної книги України.

На території Волинської області розташовано 273 обʼєктів природно- заповідного фонду на площі 115,5 тис га (19% загальної площі лісів області).

💚

Ша́цький націона́льний приро́дний парк —знаходиться в північно-західній частині Волинської області на території Шацької об’єднаної територіальної громади. Створений 28 грудня 1983 року для охорони рідкісних природних комплексів у районі Шацьких озер. На території парку знаходиться 23 озера загальною площею близько 7 тис. га (одна з найбільш озерних груп Європи). Загальна кількість видів рослин, що ростуть на території парку — 789, з них 32 занесені до Червоної книги України. На території парку живуть 33 види, занесених до Червоної книги України. Шацький парк – це не лише природоохоронний об’єкт, але й науково-дослідна установа, де науковим відділом парку разом з фахівцями інших наукових установ ведуться дослідження для забезпечення стабільності екологічних процесів, оптимізації порушених природних екосистем, а також удосконалення рекреаційного використання території.

Північно-Західне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства щиро вітає працівників природно-заповідної справи з професійним святом і бажає успіхів у збереженні найцінніших природних території, унікальних видів флори та фауни, ландшафтного розмаїття для майбутнього нашої України.