Бути майстром лісу — велика відповідальність

Згідно із робочим планом, а також на виконання доручення начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Василя Мазурика минулого тижня працівники обласного управління, зокрема, начальник відділу лісового господарства  Борис Бабеляс та начальник відділу мисливського господарства, охорони та захисту лісу Руслан Войцеховський відвідали  лісові господарства Волині з головною і важливою метою — попередити, застерегти природоохоронців — майстрів лісу, лісничих, помічників лісничих — не йти всупереч чинному лісовому законодавству, а виконувати свій обов’язок берегти ліс сумлінно і добросовісно.

 Начальник відділу лісового господарства Борис Бабеляс передовсім так і зазначив: “Ціль нашого приїзду —  не вчити вас, а нагадати, попередити, застерегти. Нагадати про те, що майстер лісу — це  організатор усіх робіт, починаючи від збору лісового насіння й до кінцевої фази — реалізації стиглої деревини. І ніхто не має права йому вказувати що робити. А застерегти вас ми зобов’язані  у  тому,  що будь-які дії, пов’язані з порушенням чинного лісового законодавства, сьогодні суворо караються.”

Представники управління перерахували найпроблемніші питання, на які працівники охорони волинських лісів мають звернути надзвичайно серйозну увагу.

— Як ніколи раніше, сьогодні ведеться активна боротьба із корупцією,  — зауважив Руслан Войцеховський, звертаючись до присутніх. — А дія антикорупційного законодавства, як відомо, поширюється також і на працівників правоохоронних органів, до яких згідно із  положенням “Про державну лісову охорону”  ви прирівнюєтеся. Отож, на ваших плечах лежить велика і серйозна відповідальність — бути справжніми господарями лісу.

Також сьогодні, як і в попередній час, природоохоронці зобов’язані ще активніше боротися із таким злободенним проявом в суспільстві, як незаконна рубка лісів. Задля цього вони повинні вчасно виявляти ознаки цих дій, а у разі потреби — завчасно повідомляти  про подібні факти у правоохоронні органи.  Наявність  відповідних транспортних документів на вивіз лісопродукції  та відповідність  деревини аукціонним свідоцтвам також повинні бути для працівників лісової охорони обов’язковими нормативами в щоденній роботі.

Нагадування про те, що перш  ніж щось зробити, потрібно добре подумати, неодноразово звучало  під час виїзних нарад. Адже ніхто не може заперечити того, що краще вчитися все ж таки на чужих помилках. І якщо так, то нехай  прикладом для застереження нинішнім природозахисникам, які дорожать честю носити мундир лісівника,  слугують факти, що, на превеликий жаль, мали місце в життєдіяльності окремих господарств у минулому,  і за котрі винні вже понесли покарання.

Користуючись нагодою, Борис Бабеляс і Руслан Войцеховський привітали працівників лісгоспів із 23-ю річницею незалежності України, побажали усім міцного здоров’я, трудової наснаги, довгоочікуваного миру та спокою по всій країні.

Світлана МІСЬОНГ. Фото автора.

На фото: під час виїзної наради в Камені-Каширському.

12356

4