«Бурштиновій лихоманці» на Волині протистоять лісоохоронці

Бурштин, здавалося б, до лісу ніякого відношення не має. Ним мав би займатися хто хочеш, окрім лісівників. Та, виявляється, саме охоронцям зеленокроння «бурштинова лихорадка» найближчим часом може завдати чи не найбільших збитків за всю історію існування лісів. Принаймні, для декотрих поліських районів видобуток бурштину може стати рівнозначним «стихійному лиху». Тож віднедавна лісоохоронці постійно проводять спільні рейди з правоохоронцями, залучають до цього навіть працівників Служби безпеки України. В одному із них побували Іван Наумюк та Володимир Фесик – працівники ДП «Маневицьке ЛГ» та ДП «Поліське ЛГ». Саме лісові масиви цих лісгоспів цікавлять шукачів бурштину найбільше.
– Цього разу ми оглядали вже виявлені раніше вирви і ями, які залишили по собі «бурштинові старателі», – каже Іван Олексійович. – Це страшне видовище. Якщо вчасно не зупинити беззаконня, наші ліси перетворяться у суцільні ямиська та баюри.
Саме лісівнки ДП «Маневицьке ЛГ» свого часу першими забили на сполох.
«13.09.2014 року надійшла інформація про те, що на прилеглій до кварталу № 5 території Оконського лісництва ДП «Маневицьке ЛГ» невідомими особами проводиться незаконний видобуток бурштину, – доповідав начальнику ВОУЛМГ директор ДП «Маневицьке ЛГ» Володимир Радіон. – Лісовою охороною лісгоспу спільно з працівниками Маневицького РВ УМВС та УДСБЕЗ УМВС України у Волинській області було проведено виїзд на місце незаконного видобутку корисних копалин. Вказана місцевість знаходиться неподалік с. Лісово Маневицького району, не на землях лісового фонду, поблизу р. Чернявка та прилеглих меліоративних канав. Площа пошкоджених земель внаслідок незаконного видобутку бурштину склала 0,3 га…»
Тоді на місці незаконного видобутку бурштину знаходилося 14 осіб. Серед них були як жителі Маневицького району, так і мешканці інших регіонів, працювала одна мотопомпа, стояло три транспортних засоби. Вже в ході перевірки усіх було затримано працівниками міліції, при цьому вилучено 2 мотопомпи високого тиску та три транспортні засоби, зокрема, автомобілі «Фольксваген Пассат», «Фіат Скудо» та «ГАЗ-66». 13.09.2014 року Маневицьким РВ УМВС вказаний факт було внесено в ЄРДР під № 12014030160000341.
Та це, кажуть, лісоохоронці, був тільки перший дзвіночок. 3 жовтня цього ж року, приблизно о п’ятій годині ранку, бурштиношукачі вторглися до кварталу № 52 виділу № 22 Вовчецького лісництва цього ж лісгоспу. Лісосохоронці разом із працівниками Маневицького РВ УМВС не забарилися. Цього разу на місці незаконного видобутку бурштину затримано жителя Закарпатської області, виявлено близько 50 погонних метрів пожежних рукавів, що вже були розкладені по площі, металевий наконечник, автомобільну фару з акумулятором, автомобіль ВАЗ-2101. У багажнику останнього знаходилася мотопомпа високого тиску. «Старатель» встиг пошкодити 0,2 га землі. Працівники слідчо-оперативної групи вилучили знаряддя незаконного видобутку бурштину, автомобіль ВАЗ 2101 доставили в Маневицький РВ УМВС. Після цього не пройшло і тижня, як лісоохоронці знову отримали сигнал.
Цього разу, як для осінньої пори, це фактично ніч: 23 година! Сталося це 8 жовтня неподалік с. Гута Лісівська Маневицького району. І знову копачам завадила лісова охорона та міліціонери.
На місці незаконного видобутку бурштину, яке знаходиться не на землях лісового фонду, затримано п’ятеро жителів Рівненської області, виявлено 3 пожежних рукави, металевий наконечник, автомобіль «Рено-Трафік», в багажному відділенні якого знаходилася мотопомпа. Площа пошкоджених земель внаслідок незаконного видобутку бурштину становить 0,1 га. Працівниками слідчо-оперативної групи наявне знаряддя незаконного видобутку бурштину вилучили, автомобіль «Рено-Трафік» доставили на стоянку Маневицького РВ УМВС.
Наступна компанія копачів заявилася вже в обід 18.11.2014 року до кварталу № 49 (виділи № 6, 18) Вовчецького лісництва. Розбагатіти захотіли шестеро жителів Маневицького району. Близько 300 метрів погонних пожежних рукавів, розкладених по площі, потужну мотопомпу, каністри із дизельним паливом було конфісковано. Вони встигли пошкодити 0,5 га угідь.
Ось така «бурштинова» статистика, яка час від часу доповнюється новими фактами.
– Лісоохоронці завжди на сторожі, – каже Іван Наумюк. – Якщо хтось думає, що незаконний видобуток бурштину лишиться поза нашою увагою, то він глибоко помиляється.
Сергій Цюриць,
прес-служба Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства.