Любомльщина: Штрафами – по підпалювачах

11Незвична зима цього року, без снігових опадів та часто сухою вітряною погодою, що спричиняє у лісах, при необережному поводженні з вогнем, немалу загрозу виникнення пожежі. Протягом усієї цієї пори лісівники патрулювали і вказували як мисливцям, так і усім громадянам, котрих зустрічають у лісових масивах, бути обачними, коли розкладають багаття, розпалювати його лише у відведених для цього місцях, суворо дотримуватись правил пожежної безпеки.
Нині ж, ще весна не наступила, а як і щороку уже горить земля. Їдеш дорогою, а обабіч – страшна картина, вогонь палає, дим пеленає шлях, тягнеться з вітром угору, на деякий час змушує затуляти ніс, аби минути цей відрізок, а слідом за ним – горить інший. Земля ж довкола аж стогне від чорноти. Так «господарі» господарюють, спалюють рештки трави. У своє виправдання вони кажуть, що інакше не прибрати високі сухі зарослі, потім же худобу ніде буде випасати. Звичайно, якщо колись поля оброблялися, бур’яни скошували для підстилки худобі, то такого «прибирання» ніхто і в думці не мав. А сьогодні ж, коли підпалювача і вдалось зловити, то він ще опір чинитиме, мовляв, вина моя, а як по іншому раду давати? Але ж про небезпеку не думають, бо ж горить вогонь і поряд з житловими будинками та іншими спорудами, і на відкритих ділянках, які межують з лісовими насадженнями.
Втім екологи, лісівники та пожежники б’ють на сполох. Видовище чорного згарища, яке лишає полум’я після себе, вражає. Фахівці стверджують, що у результаті пожеж знижується родючість ґрунтів, порушується їх структура, зменшується протиерозійна стійкість, забруднюється атмосферне повітря. Також збіднюється видовий склад лугової рослинності і тваринного світу. Значна кількість диму від випалювання сухої рослинності та її залишків впливає і на стан здоров’я людей, а саме: сприяє збільшенню кількості запальних захворювань органів дихання й очей, захворювань серцево-судинної системи.
Клуби диму вітер часто підхоплює і котить на ліс, а це чимала небезпека виникнення пожежі. Окрім цього, вогонь забирає-злизує після себе усе живе. Уже є виводки зайченят, яких щороку очікує важка доля виживання у вогняній небезпеці. Чимало лиха живій природі завдає нищівний вогонь.
А скільки випадків, коли полум’я доходить до хат, що на окраїні села.
Працівники лісової охорони звертаються до усіх жителів краю та попереджають, що спалювання сухої трави на полях суворо заборонені. Громадянин, якого спіймають на підпалюванні, згідно із законодавством, сплатить штраф – 170 гривень, посадова особа – 1190 гривень. А за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, уздовж залізниці, винуватці можуть бути покарані не лише штрафом від 5100 до 8500 гривень, а й позбавленням волі на строк від 2 до 5 років.
Бережімо рідну землю, будьмо на її просторах мудрими господарями.
Люба Хвас,
На фото автора: горить трава.
Прес-служба ДП «Любомльське ЛГ».

2 3 5 4 10 9 8 6 7 1