Луцьк ялинковий

IMG_8602Навпроти старого базару у місті Луцьку йде жвава торгівля ялинками та іграшками. Можна вибрати ялинку на всяк смак, закупити будь-які іграшки, тільки було би бажання. Призупиняюся біля найдешевшого сувенірного ялинкового ряду.
– Купуйте! – пропонує молодичка. – Ці новорічки із карпатських гір. І коштують недорого. Ось ці найменшенькі по тридцять гривень, більші – шістдесят-сімдесят.
До слова, ялинкову композицію із гілочок можна купити й за двадцятку, а коли добре поторгуватися, то й за десятку можна випросити. Втім, у ряду справжніх лісових красунь – ціни починаються з п’ятдесяти-сімдесяти, а в декотрих підприємців – зі ста гривень.
– За одне торгове місце в день потрібно заплатити 110-120 гривень, – кажуть продавці. – Ялинки і сосонки придбали у лісогосподарств по ціні від 35 і більше гривень. Звісно, продаємо дорожче, адже хочемо підзаробити. Нам вигідно торгувати.
Поговорив із двома підприємцями з Луцька і Каменя-Каширського. Жінка-продавець мешкає неподалік старого базару, займається продажем ялинок вже десятий рік. Їздить по ялинки особисто на ялинкові плантації ДП «Горохівське ЛМГ» та ДП «Ковельське ЛГ».
– Іду і показую майстру лісу, яку ялинку хочу, – каже підприємець. – Зате потім перед покупцями за якість не соромно.
Зізнається, що з трьохсот ялинок та сосонок половину вже розпродала. Тож ялинковий бізнес не збитковий. Її колега по сусідству привіз лісові красуні з Великообзирського лісництва ДП «Камінь-Каширське ЛГ». Вже років п’ять закуповує там ялинки і сосонки і їде на тиждень-другий у відрядження до Луцька. Торгом задоволений.
Цього року на передноворічному ярмарку у Луцьку продають ялиночки і сосонки, гілочки, композиції, штучні ялинки. Останні настільки якісно зроблені, що не відрізниш від справжніх. Хіба що запаху не мають. Але багато покупців віддають перевагу все ж лісовим красуням. Кажуть: «Вони пахнуть лісовим духом!»
Лісівники Волині забезпечили достатньою кількістю ялинок та сосонок усі передноворічні ярмарки не тільки Луцька і Волині, а й інших міст України.
Сергій Цюриць,
прес-служба Волинського обласного управління лісового та мисливського району.

IMG_8598 IMG_8602