Резонансні події очима hromadske.volyn.ua: На Волині «накрили» браконьєрів, які вбили четверо кабанів, але кажуть, що «пішли на гриби»

DSC_0514-711x460Працівники державного підприємства «Мисливське господарство «Звірівське» виявили групу із 8 браконьєрів, що попри заборону полювали на кабанів. При цьому одного із них затримали. Чоловік каже, що «прийшов на гриби». Подія трапилася у неділю, 7 грудня.
Як розповідає директор «Звірівського» Ярема Байда, вранці він почув звуки пострілів, що лунали з польових територій на території господарства. Зорієнтуватися, звідки саме стріляли, допомогло те, що пострілів було близько 20. Разом із в.о. заступника директора Юрієм Бесарабчуком та лісниками вони попрямували за «стрілками» та виявили на полі, що в межах «Звірівського», 8 чоловік.
За словами Яреми Байди, у цьому сезоні полювати в цьому мисливському господарстві взагалі заборонено, тому працівники «Звірівського» почали переслідувати браконьєрів. Ті ж розділилися: одному передали дві рушниці, іншому тушу вбитого кабана. А решта – 6 мисливців почали спішно втікати без багажу. В результаті працівникам «Звірівського» вдалося піймати лише чоловіка, який ніс тушу кабана. Ним виявився мешканець Луцька Микола Нашков. Чоловік кинув тушу та намагався втікати вже без неї, однак невдало. Після того, як на місце прибули активісти «Правого сектору» та «Самооборони Волині», Нашков почав розповідати, що насправді пішов у поле «гуляти» та «збирати гриби». При цьому на куртці чоловіка видно кров від підстреленого кабана. Цей факт він пояснював тим, що нібито побачив мертву тушу і вирішив занести додому.
Лише коли на місце прибули правоохоронці, із документів Нашкова вдалося встановити, що на нього зареєстрована мисливська гвинтівка 12 калібру, а також те, що він член Українського товариства мисливців та рибалок.
Поряд знайшли криваві сліди від туші та сліди інших мисливців. Неподалік на березі невеликої річки Конопельки, що протікає через «Звірівське», правоохоронці виявили туші ще 3 убитих кабанів. За словами, Яреми Байди, імовірно, це не всі постраждалі, бо кабани із «весняного виводку» і ще досі ходять групами разом із своєю маткою. Оскільки стріляли картеччю, а пострілів було багато, могли поранити й інших кабанів.
«Попсували все стадо… і це ж не з голоду вони стріляли, заради розваги. От з цього зокрема починаються всі проблеми в країні. Це ж не вороги кабанів нищать, наші люди», – каже Ярема Байда.
За його словами, компенсувати за кожного вбитого кабана державі браконьєри мають по 10 тисяч гривень.
Вже сьогодні туші обіцяють віддати на експертизу, щоб м’ясо не попсувалося, і після дослідження була можливість їх реалізувати.
Джерело: hromadske.volyn.ua

P.S. За словами директора ДП «МГ «Звірівське» Яреми Байди м’ясо вже перероблене на тушковані консерви і буде відправлене бійцям у зону АТО. Браконьєри мають відшкодувати 44880 грн збитків господарству.
Прес-служба Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства

DSC_0534-711x460