Тема вихідного дня, або Що журналісти «Першого» пропонують волинянам на вікенд ФОТО

Літо вже майже «добігає» до кінця. А ви встигли його відчути? Якщо ні, то «Перший» у рубриці «Перший на природі» пропонує відпочити неподалік Луцька, куди ви зможете дістатися навіть велосипедом.

Воротнів називають «Волинською Швейцарією». Велотуристи вже встигли облюбувати це місце, де можна активно відпочити з друзями та сім’єю, милуючись прекрасними краєвидами дикої природи.

До речі, часто тут можна зустріти і любителів фотозйомки.

Ботанічний заказник «Воротнів», який створений у 1976 році та має площу більше 600 гектарів, славиться ще й єдиною на Волині ділянкою дубів, яким більше 300 років.

 
Один із старечих дубів

Вважається, що тут проходить поділ Волинсько-Подільської височини.

Керівник лісівничого молодіжного центру Валентина Юхимчук розповіла, що через унікальний грабово-дубовий склад лісу на території заповідника є багато рослин, які занесені до Червоної книги України. Серед них є «волинські» орхідеї, любка дволиста, гніздівка звичайна та інші.

«Ці незвичайні орхідеї цвітуть у червні. Цікаво, що вони не просто занесені в Червону книгу, а ще й у розділ неоціненні, це означає,  що вони – зникаючий вид. Звичайно, це не та орхідея, яку ми звикли бачити, вона непримітна, біленька, але на вечір її аромат дуже посилюється», – зауважує Валентина.

З її слів, на території заказника створили Лісівничий молодіжний центр, який розпочав свою роботу у 2017 році. Тут проводять навчально-виховну, науково-досвідницьку та профорієнтаційну роботи.

Лісівничий молодіжний центр

Школа лісового лікаря

Вхід до заказника – вільний, але автомобілем на територію не пропускають.

Родзинкою лісництва є п’ять водойм, біля яких прокладена екологічна стежка, яка вночі освітлюється. А на витоках є джерело, де можна набрати чистої питної води.

Екодоріжка на території заказника

«Взагалі на території Воротнева було два потужних джерела. Дорогою можна побачити зупинку «Холодна криниця», але на жаль, зараз вона не діюча», –розповіла керівник лісівничого молодіжного центру.

Стави у Воротневі

Доріжка біля ставів

На території є не тільки унікальні рослини, а й такі породи тварин, як козулі, лисиці, вовки, борсуки, їжаки, куниці, ласки та навіть благородні олені.

У вольєрах є козулі та благородні олені

Дикі качки

Їжа для лісових мешканців

До слова, дорогою з Луцька до Воротнева є магазин «Лісовичок», де охочі зможуть купити березовий сік, джем, мариновані гриби та багато смачненького.

Місцевий магазин

Якщо вас зацікавило це село, то до Воротнева можна доїхати, як велосипедом, так і автобусом.

Текст: Іванна СОЛОМАНЧУК (Перший).

Фото: Роман ДОМБРОВСЬКИЙ (Перший).