Ліс та реалізація стратегічного плану сталого розвитку

У рамках спеціального заходу Політичного форуму високого рівня, який відбувся нещодавно в штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку, розглянуто питання вкладу лісових екосистем світу в роботу щодо досягненню цілей сталого розвитку (ЦСР). На заході було представлено доповіді з оглядом прогресу та проблем у роботі над досягненням ЦСР до 2030 року.

Учасники заходу зазначили безпрецедентну активність урядів країн, міжнародних та національних організацій у вирішенні питань, пов’язаних з лісом.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш відмітив, що в результаті роботи та зусиль країн швидкість знелісення  у всьому світі знизилась. Також було зазначено, що території лісового господарства, які мають бути під охороною, продовжують збільшуватися.

Ще одною проблемою для досягнення мети збалансованого розвитку лісового господарства є деградація ґрунтів, зниження їх родючості та опустелювання екосистем. Учасники підкреслили важливість ролі молоді, яку можна використовувати як новатора нових ідей, для досягнення цілей  розвитку лісового господарства.

Було зазначено важливість покращення та зміцнення міжнародної взаємодії та співпраці у глобальному масштабі для вирішення, пов’язаних з лісом питань. Більшу увагу слід приділити включенню лісів до національно визначених внесків на рівні країни у рамках зобов’язань з попередження змін клімату. Сучасна модель розвитку має переорієнтуватися та поєднати у собі стале лісове господарство, біорізноманіття та кліматичні зміни, щоб підвищити ефективність лісових робіт.

Реалізація стратегічного плану ООН для лісів 2017-2030 рр. створює основу для досягнення до 2030 року мети ЦСР, а саме збільшення площі лісів на 3% (120 млн га).

Прес-служба Держлісагентства

Підсумкова Резолюція (англійською)