Академія лісовода: Рекреація по-американськи – вже на Волині

фото 074logo (1)

Американський досвід збереження біорізноманіття та ведення лісового господарства стає доступнішим волинським лісівникам. Сталося це завдяки тісній співпраці Всесвітнього Фонду Природи WWF в Україні з відділом Міжнародних програм Лісової Служби США та ГО «ФОРЗА», які зініціювали серію навчальних семінарів. Вони стосуються питань рекреації на лісових територіях та співпраці з громадами, громадськістю та зацікавленими сторонами, а також важливості збереження пралісів та виявлення особливо цінних для збереження лісів і їх значення у системі ефективного господарювання. Один з них уже відбувся на базі Шацького лісового коледжу ім. Валентина Сулька. Доповідачами були директор Національного заповідника «Біла гора» (National Forest «White Mountain») Том Вагнер, менеджер з питань рекреації території «Ущелина Червоної річки» Національного заповідника «Деніел Бун» (National Forest «Danial Boone») Тім Елінг та спеціаліст програм в Україні і Європі відділу міжнародних програм Лісової Служби США Шейла Слемп. Вони й запропонували для розгляду такі теми як «Планування рекреації і співпраця з громадськістю» та «Підтримка відповідального господарювання для сталого розвитку». Їх слухачами стали спеціалісти обласного управління лісового та мисливського господарства, державних лісогосподарських підприємств, національних парків, викладачі та студенти Шацького лісовго коледжу ім. Валентина Сулька. Аудиторія підготовлена і має власний досвід вирішення цих актуальних проблем, але американський концепт все ж має суттєві відмінності.
– Особисто мене вразив сам дух цього лісового партнерства, – ділиться враженнями начальник відділу лісового господарства Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Борис Бабеляс. – Його високий професіоналізм і невимушеність, а ще довірливість і щирість американських колег. Зазвичай, подібні семінари грішать офіційщиною, підкресленою науковістю, тут два дні пролетіли як одна мить. Це було живе довірливе спілкування. Кожен міг задати запитання, уточнити деталі конкретних напрямків охорони довкілля, роботи з місцевими громадами. Я був вражений неординарністю і простотою американського бачення ролі місцевих громад. Думаю, ми зможемо застосувати їх досвід у себе. Нічого не потрібно вигадувати. Є місцеві територіальні громади, які нарешті мають стати не тільки споживачами, але й відповідальними центрами за розвиток цих територій. Лісоводи при цьому отримають їх потужну підтримку, що сприятиме відтворенню, охороні і захисту лісів і природного середовища загалом, сталого і ефективного розвитку як самих громад, так і конкретних місцевих територій.
Ведення лісового господарства в національних парках Америки обумовлене такими критеріями як збереження біорізноманіття та задоволення соціальних потреб. Визначальним є дотримання вимог Закону та свідомість місцевого населення. На цьому наголошували всі ініціатори цього незвичного проекту.
Учасники тренінгу окрім оглядових лекцій про Лісову Службу й WWF, національні парки Америки, співпрацю і партнерство в питаннях рекреації з територіальними громадами, вчилися планувати та реалізовувати проекти для конкретних територій. Було живе невимушене спілкування. Адже лекційники не просто розповідали про своє, а й цікавилися думками слухачів цих незвичних курсів. Особливого звучання у цьому контексті набула тема «Місце і роль пралісів та особливо цінних для збереження лісів у системі сталого розвитку й господарювання». Адже на Волині таких територій у силу історичних і господарських обставин обставин залишилося небагато. Хоча, американці визнали, що на теренах Волині й досі збереглася унікальна праматірна природа, це притому, що протягом двох сторіч ліси зазнали впливу трьох воєн (1812, 1914-1916, 1939-1945) – військових кампаній світового рівня. .
– Том Вагнер і Тім Елінг – досвідчені спеціалісти, практичною діяльністю яких захополюється весь цивілізований світ, – каже головний лісничий ВОУЛМГ Сергій Шеремета, який також відвідав семінарі. – Спілкуватися з ними – одне задоволення. Цікаво було почути думки координатора цього проекту, спеціаліста програми в Україні і Європи відділу міжнародних програм Лісової Служби США Шейли Слемп, також Наталю Волошину, Романа Волосянчука та Дмитра Карабчука. У тих координатах практичного навчання, що має лісоуправління – «Академії лісовода» та «Школи сучасного лісівництва», про подібне ми могли тільки мріяти.
І справді. Ось невеличкий гуртовий портрет американо-українського науково-природничого десанту. Том Вагнер керує лісовим відділом Національного заповідника «Біла гора» з 2002 року. Його територія – 324 тис. га. До цього були Університету Рутгерса, де він здобув ступінь бакалавра наук в галузі лісового господарства, працював на різних польових роботах в штатах Айдахо, Юта, Невада і Каліфорнія, лісничим в Національному заповіднику «Біттеррут» в штаті Монтана, заступником керівника лісового відділу Національного заповідника «Найкращий» в штаті Міннесота.
«За період трудової активності здобув великий досвід в управлінні комунальними землями, призначеними для підтримки в основному екологічних, соціальних та економічних цінностей, тісно співпрацював із різними зацікавленими сторонами як у сільських, так і в міських умовах, – розповідає про Тома один із організаторів цього наукового семінару Шейла Слемп. – Під час роботи на різних посадах він вдало вирішував проблеми, пов’язані із подоланням наслідків стихійних лісових явищ, включаючи епідемії жука-короїда на територіях західного Міжгір’я, лісові пожежі в північних Скелястих горах, великомасштабний вітровал в Північній Міннесоті і повені та снігові бурі в Новій Англії. Том є членом Лісової служби Національної ради безпеки, служив у складі національних команд з управління заходами щодо питань, які пов’язані із боротьбою з пожежами, ураганами і нападом на Всесвітній торговий центр, часто залучається до розслідування у Національні слідчі групи з питань надзвичайних випадків як керівник групи. Том любить читати, займатись садівництвом, кататись на гірських лижах, ходити в походи, ремонтувати будинки і подорожувати».
Менеджер з питань рекреації території «Ущелина Червоної річки» Національного заповідника «Деніел Бун» Тім Елінг вивчав лісове господарство в Університеті Східного Кентуккі та Університеті Теннессі за напрямком «раціональне використання лісових ресурсів», отримавши в останньому ступінь бакалавра наук у 1988 році. У Лісовій службі США – з 1989 році, перше місце роботи – «Південна лісодослідна станція». З 1991 по 2003 рік займав різні посади в галузі рекреації та менеджменту на територіях незайманої (дикої) природи гори Роджерс, яка є частиною спеціальної Національної зони відпочинку НЗ «Джефферсон». Гора Роджерс має 450 кілометрів туристичних стежок і три території незайманої природи. В його обов’язки входило визначення межі прийнятних змін (LAC) для території з високим рекреаційним навантаженням, що має назву «Висока Країна». Сьогодні Тім працює менеджером широко відомої ділянки «Ущелина Червоної річки» в Національному заповіднику «Деніел Бун» площею 17000 га, яка розташована в штаті Кентуккі. Там же розташована одна з двох ділянок незайманої природи федерального значення штату Кентуккі під назвою «Clifty», а також єдина дика й мальовнича річка штату. До інших територій заповідника належать ділянки з назвами: «Національний геологічний район», «Національний природний пам’ятник», «Національний археологічний район», і «Національна мальовнича тиха дорога». Нещодавно він закінчив проект з планування максимально допустимого рекреаційного навантаження (LAC) з широким залученням громадськості задля покращення менеджменту території, що має назву «Ущелина Червоної річки». Багато з його поточних обов’язків відносяться до управління цією програмою відпочинку. В його обов’язки входить також керівництво програмою «Віддалений Рейнджер», керівництво волонтерами і забезпечення нагляду за важливою програмою археологічних досліджень та Культурно-екологічно-навчального центру «Гледі». В межах країни Тім бере участь у кількох командах з управління територіями незайманої природи разом з Лісовою службою США».
«Шейла Слемп має понад 15-тирічний досвід роботи у сфері розвитку економіки і громади, починала працювати в основному з фондами, грантовими організаціями та організаціями-посередниками над зміцненням і розбудовою неурядових організацій. Вона має два дипломи: ступінь магістра соціального управління і ступінь магістра в сфері діяльності неприбуткових організацій, а також ступінь бакалавра з міжнародних відносин. Попередньо до її роботи в Лісовій Службі США Шейла відпрацювала впродовж трьох років волонтером Корпусу Миру в Україні. Нині до сфери її діяльності входять «Планування рекреаційної діяльності», «Сталий/Екологічний туризм», «Реагування на пожежі та надзвичайні ситуації», «Управління територіями, що знаходяться під охороною», «Розробка політики діяльності в сфері лісового господарства».
Організатори подбали про наочні матеріали, проживання та харчування, навіть відшкодування дорожніх витрат учасникам.
Останнім заходом навчального тренінгу була презентація експерта з питань лісового господарства Дунайсько-Карпатської програмиWWF в Україні Романа Волосянчука. Він говорив про важливість збереження пралісів та виявлення особливо цінних для збереження лісів і їх значення у системі ефективного господарювання. Концепцію особливо цінних для збереження лісів розроблено Лісовою Наглядовою Радою (FSC) для використання в сертифікації ведення лісового господарства.
Ось такі надзвичайні посли Дикої природи ділилися своїм багажем знань – теоретичним і практичним досвідом.
У навчальному семінарі брали участь голова Шацької районної ради Сергій Віннічук, директор Шацького лісового коледжу ім. Валентина Сулька, кандидат сільськогосподарських наук Ігор Жмурко, директор Шацького національного природного парку Володимир Захарко, лісоуправлінці, головні лісничі та провідні спеціалісти лісогосподарських підприємств області.
– Американці ділилися своїм досвідом і наш вивчали, – каже директор Шацького Національного природного парку Володимир Захарко. – Побували на озері Світязь, пройшлися екологічною стежкою «Світяжанка» і визнали, що вся територія парку прибрана і чиста. Ми пояснили, що це сталося завдяки волонтерам. Як виявилося, у нашій роботі багато спільного, тож домовилися про подальшу співпрацю.
– Особливий інтерес цей захід викликав у викладачів та студентів лісоколеджу, що приємно вразило організаторів, – ділиться враженнями заступник директора лісоколеджу з виховної роботиАндрій Панасюк. – Студенти Вадим Руденчук, Олег Привродський, Андрій Кондратюк, Іван Свиридюк, Руслан Шевчук, Ілля Голядинець (ЛГ 35) та Андрій Мацюк (ЛГ 24) в обговореннях, тренінгах та дискусіях виступали на рівних з лісівниками, за що були відзначені сертифікатами та пам’ятними знаками.
– Завдяки позитивному досвіду від проведення попередніх тренінгів у Карпатському регіоні, які були направлені на сталий розвиток місцевих громад та лісового господарства, а особливо на питання рекреації та залучення волонтерів, Лісова Служба США вирішила продовжити співпрацю з лісівниками інших регіонів України, – каже Дмитро Карабчук. – Підтримуючи сталий розвиток лісового господарства в Україні WWF в Україні долучається до заходу, зосереджуючи увагу на підтримці розвитку відповідального лісокористування. Ми сподіваємося, що активна участь лісівників у цьому заході допоможе по-новому поглянути на використання додаткових можливостей наших лісових і природоохоронних установ та підтвердить важливість та зацікавленість у подальшій співпраці заради покращення ефективності діяльності лісової галузі.
Як цей унікальний проект вдалося вивести з Карпатського регіону на загальноукраїнські терени й, зокрема, до Шацька, розповів директор Шацького лісового коледжу ім. Валентина Сулька Ігор Жмурко.
– Два роки тому коледж відвідали Шейла Слемп і Дмитро Карабчук, – пригадує Ігор Васильович. – Познайомившись із навчальним процесом, побутовими умовами, музеями, дендропарком коледжу, наші гості висловились за продовження співпраці. Цього року нагадав про це Дмитрові – він мій однокурсник по лісотехнічному університету. Той саме готував навчальну програму за участю американців у Закарпатті і погодився, що Шацьк також заслуговує на подібний захід. Тим паче, що тут діє один із найвідоміших Національних природніх парків, лісоколедж, учбово-досвідний лісгосп… Координатор проекту Шейла Слемп не перечила і ось волинські наукова, лісівнича і природоохоронна громади отримали чудовий американо-український концепт. Сподіваюся, він приживеться у нас і стане постійно діючим.
Коледж надав місця для проживання, забезпечив харчуванням та культурною програмою. Зокрема, й американці відвідали музей фауни і були подивовані його незвичним представництвом світу незайманої природи. Було багато запитань до екскурсоводів – заступників директора з навчальної, виховної та господарської роботи Василя Маротчака та Андрія Панасюка.
– Невже чучела всіх цих диких звірів, птахів та земноводних зробили самі студенти та викладачі коледжу? – дивувалися американці. – Чи й справді дендропарк, де сотні деревець з усієї планети, виник тільки завдяки ентузіазму?
А ще так сталося, що на той час випав Міжнародний день студента і гості потрапили на студентську вечірку. Попри патріотичних пісень, студенти підготували інсценізацію Євромайдану і настільки емоційно та щиро відтворили події, що американці були безмежно вражені цим юначим патріотичним мистецтвом, відтак запропонували дружити не лише країнами, а й містами, коледжами, природо-захисними установами. Справа у тім, що в межах Національного лісового заповідника «Біла гора» з вражаючою територією в 1 млн 800 тис га (це як Волинська область), розташоване таке ж, як Шацьк, невеличке містечко, у якому є також лісовий коледж. Отож мова зайшла про побратимство двох міст і двох національних природніх святинь України й Америки.
– У майбутніх планах візит-відповідь до Сполучених Штатів Америки, – мовить Ігор Жмурко. – Шейла Слемп може посприяти у візовому оформленні, а Том Вагнер зобов’язався показати свої володіння – Національний заповідник «Білу гору». Можливо, вдасться побувати і в «Ущелині Червоної річки», яку так пречудово представив на семінарі у Шацьку Тім Елінг.
Всесвітній фонд природи WWF в Україні акцентував на нових реаліях і можливостях наукових, природоохоронних, лісівничих формацій, місцевих громад. Саме від тісної співпраці між ними залежатиме гармонійне співіснування між людиною і природою, майбутнє унікального краю, збереження природніх перлин та куточків незайманої природи.
Сергій Цюриць,
прес-служба Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства.
На фото Андрія Панасюка та з інтернет-ресурсів: моменти наукового форуму.

 

 

фото 073 фото 085 фото 094 фото 097