Про безпеку праці і складні погодні умови

Нещодавно загинув житель с. Муравище Ківерцівського р-ну Юрій П. Він заготовляв дрова, сухостійне дерево, яке зрізав, упало на нього і завдало смертельних травм. Без годувальника залишилося троє малолітніх дітей.
Цей нещасний випадок стався у кварталі №3, що належить до лісових угідь сільськогосподарського виробничого кооперативу «Муравищенське». Тепер важко сказати, як розвивалися події, що стало причиною трагедії – необережність самого лісоруба чи якісь інші непередбачувані фактори. Це дослідить спеціальна комісія. Але людини не стало і це велика втрата для рідних, близьких, односельчан.
Цей трагічний випадок вкотре нагадує, що робота лісоруба, всяка робота із деревом – дуже небезпечна. Хочеться застерегти усіх, хто працює у лісі, особливо ж працівників державних лісопідприємств ВОУЛМГ, щоб були обережнішими, дотримувалися правил безпеки. Зараз, за прогнозами гідрометеоцентру, відбуватиметься зміна погодніх умов, будуть несприятливі для роботи дні. Зокрема пориви вітру сягатимуть до 30 м/с, передбачаються опади мокрого снігу та суттєве зниження температури. Тому всім працівникам на своїх робочих місцях варто бути максимально зібраними і обережними.
З метою забезпечення безпеки працівників лісової галузі області і безпечної експлуатації будівель, інженерних споруд та машин і механізмів, що належать до державних підприємств Волинського ОУЛМГ, зобов’язав вжити термінових і достатніх заходів по недопущенню аварій та нещасних випадків на виробництві й начальник лісоуправління Василь Мазурик.
Особливу увагу він звертає на лісосічні роботи і зобов’язує:
– завершити виконання заходів по підготовці до роботи в осінньо-зимовий період;
– закріпити інженерні споруди, покрівлі, вантажно-розвантажувальні механізми ,зупиняти роботу при поривах вітру більше нормативу( 11,5 м/с);
– посилити роботу служби (комісії) з безпеки руху транспортних засобів (голова комісії головний інженер), проводити випуск на лінію тільки справних транспортних засобів, по можливості зменшити кількість виїздів автотранспорту на лінію, провести позаплановий інструктаж водіїв у зв’язку настанням складних погодних умов, зниженням температури, закінчити роботи по забезпеченню водійського складу належними санітарно побутовими умовами та боксами, теплим спецодягом та засоби індивідуального захисту, підігріву води для автомобілів, утепленню кабін транспортних засобів, заміни мастила і шин на зимові;
– провести позаплановий інструктаж з працівниками господарств, привести пішохідні доріжки до вимог безпеки і т.п.).
Усі ці заходи, на думку лісоуправлінців, мають убезпечити роботу, попередити нещасні звичаї.
Обережними потрібно бути не лише лісорубам, а й звичайним людям, що прийшли до лісу. Іноді їх можуть чекати «сюрпризи» від «крадіїв». Скажімо, надрізане дерево, що не впало. Як це пише моя колега із Любомльщини Любов Хвас. Браконьєри хотіли поживитися, та в останню мить хтось їх злякав чи й самі побачили, що дерево може впасти на них самих, і покинули його надрізаним. Що буде, коли у вітряну погоду під ним опиниться людина, їм байдуже. Добре, що це вчасно виявили лісівники. Обережність нікому не зашкодить. Ліс має приносити людям радість, а не сум.
Сергій Цюриць,
прес-служба Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства.