ДП «Ківерцівське ЛГ»

unnamed (7)Державне підприємство «Ківерцівське лісове господарство»

Код (03365), тел.: 2-13-51, е-mail:kivertsi@lisvolyn.gov.ua

Сторінка у Фейсбуці

 

Директор – Ярмолюк Анатолій Володимирович

Приймальна – тел.: 2-13-51

Головний бухгалтер –  тел.: 2-12-46, 2-13-62

Черговий – тел.: 097 -457-51 36

Графік прийому громадян керівництвом підприємства

Директор – вівторок: 14.00-16.00

Головний лісничий – середа: 10.00-12.00

Головний інженер – четвер: 14.00-16.00


ПРО ЛІСГОСП
Державне підприємство «Ківерцівське лісове господарство» створено у 1939 році. Документи про його створення в архівних документах не збереглося. За визначні здобутки по веденню лісового господарства Указом Президії Верховної Ради СРСР від 25 травня 1967 року Ківецівський лісгоспзаг нагороджений орденом Леніна. На той час таку досить високу відзнаку лісогосподарського підприємства по всьому Радянському Союзу отримали лише 5 лісгоспів.
ДП «Ківерцівське ЛГ» свого часу очолювали:
Савич Володимир Федорович (23.01.1961 р. – 15.08.1985 р.);
Павлюк Микола Володимирович (17.08.1985 р. – 19.12.1988 р.);
Львович Михайло Вікторович (01.02.1989 р. – 25.11.1991 р.);
Тимощук Володимир Федорович (25.11.1991 р. – 18.08.2007 р.);
Васюхник Юрій Олександрович (21.08.2006 р. – 18.08.2007 р.);
Рибчинський Олександр Павлович (З 02.11.2007 р. – по липень 2012 р.);
Сахнюк Віктор Анатолійович ( липень 2012 р. – липень 2016р.)

Ківерцівський лісгосп розташований у південній частині Волинської області на території Ківерцівського, Луцького та Рожищенського адміністративних районів.
Загальна площа земель лісового фонду ДП «Ківерцівське лісове господарство» нині становить 33249,7 гектарів, вкрита лісом площа – 29910,1 гектара, в тому числі лісові культури – 13571,2 гектара, не зімкнуті лісові культури – 340,2 гектара, лісові розсадники, плантації – 48,2 гектари та інші землі.
Переважаючими породами по лісгоспу є сосна звичайна- 31,3 %, дуб звичайний – 28,1 %, береза повисла -10,4%, вільха чорна – 24,7%, та інші лісоутворюючі породи.
Площа природозаповідних земель ДП «Ківерцівське ЛГ» становить 8910,78 гектарів, що складає 27% загальної площі лісгоспу.

За результатами роботи у 2014 році державне підприємство „Ківерцівське лісове господарство„ серед 22-х лісогосподарських підприємств області, зайняло почесне 2-ге місце.

Лісгосп зберіг не лише нижній склад, лісопильний цех, залізничні під’їзні колії, крани, ремонтні майстерні, а й консервний цех, де виробляється двадцять пять найменувань різноманітної продукції із лісової сировини. Це натуральна, екологічно чиста, без генномодифікованих організмів та інших домішок продукція, яка може використовуватися не тільки для дорослого, але й дитячого харчування.
Реалізація лісопродукції проводиться через публічні торги з продажу необробленої деревини на спеціалізованих біржах. Ціни на лісопродукцію формуються на основі концепції витрат на заготівлю та вивезення деревини.
Велику увагу лісівники приділяють охороні і захисту лісу, мають свої пожежні автомобілі, трактори, плуги, одну із найбільших та впорядкованих в області мереж великих і малих рекреаційних пунктів.
Вагомий внесок у розбудову лісгоспу зробив заслужений лісівник України Савич Володимир Федорович (очолював підприємство із 23 січня 1961 року по 15 серпня 1985-го року). За час його керівництва підприємство вийшло на нові потужності, здобуло визнання не лише в Україні і тодішньому Радянському Союзі, а й по цілому світі.
Поряд з виконанням основних виробничих завдань лісгосп суттєво допомагає місцевому населенню, сільським та релігійним громадам, дитячим садкам та школам, одиноким людям, інвалідам, ветеранам в придбанні дров паливних, лісоматеріалу для будівництва, декоративного садивного матеріалу, озелененню територій різних соціальних закладів, тощо.
Лісівники бережно ставляться до своєї історії. Шанують та пам’ятають ветеранів підприємства: Савича В.Ф., Голіка А.О., Павловського А.С., Павлюка М.В., Львовича М.В., Тимощука В.Ф., Скопюка Ю.І., Карпюка І.І., Батюх М.В., Домбровського В.В., Ющук Г.П., Іващука І.П., Пантелейчука М.Ф., Приймака Є.С., Ситика В.А., Жемчужного М.В., Будь В.С., Максимчука В.К., Куць М.П., Зуб О.К., Підлипного С.О., Паламарука А.С., Скопюка Я.Х., Марковського О.М., Міхіринського К.С., Таранчука В.М., Зуб П.В., Шевчук П.С. та багато інших. Ці люди професійно стояли та стоять на сторожі гармонії та порядку в лісовому господарстві, давно і справедливо заслуговують глибокої поваги та високого авторитету. Цікаво, що шістьох з них, в різні часи, було удостоєно самого високого звання в лісовій галузі – заслужений лісівник України. Це Савич В.Ф., Голік А.О., Павловський А.С., Максимчук В.К., Ситик В.А., Батюх М.В… Не забувають нині на підприємстві і про добробут працівників та підтримку молодих спеціалістів.
На базі Боголюбського лісництва створені два шкільних лісництва – це Боголюбське та Городищенське шкільні лісництва. На базі Рожищенського лісництва створено Крижівське шкільне лісництво. Учні шкільних лісництв поряд з вивченням основних дисциплін вивчають основи лісівництва, допомагають у створенні нових та охороні існуючих лісових насаджень, готуються до професійної лісівничої діяльності.
В Ківерцівському лісництві з успіхом функціонує потужна шишкосушарка, котра обслуговує половину лісогосподарських підприємств Волинської області.
Територія лісгоспу характеризується середнім класом пожежної небезпеки (3,23 ), що обумовлено досить значною питомою вагою у вкритих лісовою рослинністю землях насаджень у сирих та мокрих типах умов.
З метою упорядкування відпочинку населення в лісах, зменшення їх засміченості та випадків виникнення лісових пожеж, Ківецівським лісовим господарством вздовж автомобільних доріг та поблизу населених пунктів влаштовано 8 рекреаційних пунктів, за котрими постійно ведеться догляд. Крім цього в лісових масивах кожної майстерській дільниці побудовані 32, так названі, «малі рекреаційні пункти». Вони мають бесідку, місце для вогнища і інші малі архітектурні споруди.
Державною лісовою охороною лісгоспу постійно проводяться рейди по виявленню порушників лісового законодавства, виявлені лісопорушники притягуються до відповідальності, при необхідності матеріали спрямовуються в слідчі органи та суди.
По ДП «Ківерцівське ЛГ» щорічно розробляються оперативно-мобілізаційні плани гасіння лісових пожеж. Вони погоджуються з місцевими відділами Управління державної служби надзвичайних ситуацій України у Волинській області та затверджуються райдержадміністраціями на території зони діяльності лісництв.

Структура підприємства:

Боголюбське лісництво
Воротнівське лісництво
Ківерцівське лісництво
Копачівське лісництво
Муравищенське лісництво
Рожищенське лісництво
Сокиричівське лісництво
Торчинське лісництво
Тростянецьке лісництво
Цех переробки деревини
Нижній склад
Консервний цех

П’ять лісництв, це Боголюбське, Копачівське, Воротнівське, Торчинське та Тростянецьке створені по так названому «польському» варіанту. Це дрібні по площі лісництва, в складі котрих відсутній поділ на майстерській дільниці. В штаті лісництв лише лісничі та помічники лісничих.

Лісництва лісгоспу:

Боголюбське лісництво

Площа земель лісогосподарського призначення 1932 гектарів, вкриті лісовою рослинністю – 1847 гектарів, в тому числі лісові культури – 1185,9 гектара.
Об’єкти природно-заповідного фонду:
– «Радомишль» – заповідне урочище місцевого значення площею 18 гектарів – цінне дубово-букове насадження віком 66 років;
– «Першотравневий» – державний парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва місцевого значення площею 12,5 га– ділянка штучних насаджень, де зростають екзотичні для Волині породи дерев: тюльпанове дерево, дугласія, бархат амурський, катальпа та інші;
– «Група дубів-велетнів» – ботанічна пам’ятка природи місцевого значення, площею 0,05 гектара (група дубів звичайних – 15 дерев віком 200 років).
Лісові масиви лісництва розкидані дрібними урочищами по всьому Луцькому районі.
Ліси пам’ятають бої другої світової війни, особливо звільнення міста Луцька від німецько-фашистських загарбників. В урочищі Забороль досі є поховання червоноармійців, за якими постійно доглядають жителі та учні села Забороль.
На базі лісництва створені та функціонують два шкільних лісництва – це Боголюбське та Городищенське шкільні лісництва.

Воротнівське лісництво

Площа земель лісогосподарського призначення 1140 гектарів, вкриті лісовою рослинністю – 1090 гектарів, в тому числі лісові культури – 548,9 гектарів.
Об’єкти природно-заповідного фонду:
– «Воротнів» – ботанічний заказник загальнодержавного значення, площею 600 га, створений у серпні 1978 року – дубові насадження з багатьма видами поліської і лісостепової рослинності (більше 900 видів). Підлісок розріджений, представлений крушиною, ліщиною, бруслиною європейською. У трав’яно-чагарниковому покриві — конвалія звичайна, копитняк європейський, вовчі ягоди звичайні, а також лілія лісова, любка зеленоцвіта, коручка морозникоподібна, гніздівка звичайна, занесені до Червоної книги України. Фауна представлена звичайними видами, з рідкісних трапляється лелека чорний, занесений до Червоної книги України.
Для лісонасаджень Воротнівської дачі характерний горбистий рельєф, підвищення досягають 30-35 метрів. Посеред дачі на річці Зеленка був створений каскад із 5 штучних озер.
Урочище «Воротнів» іще називають маленькою Швейцарією. Повітря тут таке свіже, що від його чистоти починаєш п’яніти, краса – словами й фотографіями не передати. То – шматочок земного раю, де забуваєш про всі негаразди і лікуєшся цілющою миттю….Цікаво, що у 1956 році у селі Воротнів відбувалися зйомки фільму «Сліпий музикант», де не оминули кадрів із цією зеленою розкішшю. Свого часу маленьку Швейцарію відвідували такі відомі постаті, як Едіта П’єха, Людмила Зикіна, партизанський генерал Федоров, а також радянські космонавти й американські діячі.
В кварталі 24 Воротнівського лісництва є стара криниця, котра в народі називається «Холодна криниця». По згадках старожилів цій криниці більше ста років, колись вірьовкою вимірювали глибину, яка була більше 40 метрів. Зараз криниця окультурена, над нею зроблено бесідку у вигляді теремка.

Із 2017 року на базі лісництва створено Лісівничий молодіжний центр. Основні напрямки діяльності – екологіче та лісівниче виховання молоді, підготовка кадрового резерву.

Ківерцівське лісництво
Адреса: м. Ківерці, вул.Кузнєцова, 44. Волинська обл. індекс: 45200

Площа земель лісогосподарського призначення – 5606,1 гектарів, вкриті лісовою рослинністю – 4677,9 гектара, в тому числі лісові культури – 2845,4 гектара.
Об’єкти природно-заповідного фонду:
– «Діброва-1» – заповідне урочище місцевого значення площею 65 гектарів – цінний природний комплекс високобонітетних сосново-дубових насаджень;
– «Зозулині черевички»- – заповідне урочище місцевого значення площею 65 гектарів – цінний природний комплекс високобонітетних сосново-дубових насаджень;;
– «Ділянки лісу-1» – ботанічна пам’ятка природи місцевого значення площею 4,3 гектара – високобонітетне насадження дуба звичайного віком 180 років;
– «Дуб-патріарх» – ботанічна пам’ятка природи місцевого значення – площею 0,01 гектара, де росте окремий дуб-велетень віком 180 років;
– «Дубовик» – ботанічна пам’ятка природи місцевого значення площею 3,3 гектара – високобонітетна ділянка дуба звичайного віком 60 років, включена у генофонд;
– «Дубососнина» – ботанічна пам’ятка природи місцевого значення площею 7,2 гектара – цінна ділянка сосново-дубових насаджень віком 65 років;
– «Лісодуб» – ботанічна пам’ятка природи місцевого значення –8,3 гектара високобонітетних насаджень дуба звичайного віком 70 років;
– «Чистий дубняк» – ботанічна пам’ятка природи місцевого значення –17-ти гектарна цінна ділянка дуба звичайного віком 105 років;
– «Ківерцівська дача-1» – заповідне урочище місцевого значення площею 6,3 гектара – високобонітетне насадження віком понад 150 років;
– «Ківерцівська дача-6» – заповідне урочище місцевого значення ,7,1-гектарне високобонітетне насадження віком понад 180 років, в якому зустрічається валеріана дводомна, занесена до Червоної книги України;
– «Ківерцівське»- заповідне урочище місцевого значення (площа – 75,9 гектара);
– «Діброва» -заповідне урочище місцевого значення (площа – 24,8 гектара) – цінні високобонітетні сосново-дубові насадження віком 140-170 років;
– «Насадження сосни» – заповідне урочище місцевого значення площею 26,5 гектара – цінне високобонітетне насадження сосни віком 110 років.
З успіхом в лісництві працює шишкосушарка, котра обслуговує половину лісогосподарських підприємств Волинської області.
Лісництво має великий рекреаційний пункт «Пролісок» та декілька малих рекреаційних пункти.
Свого часу лісничими працювали Шевчук П.С., заслужений лісівник України Ситик В.А., Паламарук А.С.та інші.

Копачівське лісництво

Площа земель лісогосподарського призначення – 1895 гектарів, вкриті лісовою рослинністю – 1748,3 гектара, в тому числі лісові культури – 868,7 гектара, незімкнуті лісові культури – 31,3 га, лісові шляхи, просіки, ПП розриви, осушувальні канави – 21,7 га. Усього не вкриті лісом – 65, 6 га, сільськогосподарських угідь – 28,3 га.
Переважаючими породами є дуб звичайний, граб звичайних, сосна звичайна.
Основні природо-заповідні об’єкти:
-ботанічна пам’ятка природи місцевого значення «Алея модрини європейської» (квартал 17, виділ 1, площа 0,2 га).
Рослини, занесені до Червоної книги – конвалія звичайна.
Ліси багаті на ягоди (малину), гриби (лисички, опеньки, підберезовики).
Лісництво має великий рекреаційний пункт «Діброва», лісовий магазин «Лісовичок», в якому лісівники реалізують свою власну концервну продукцію, декоративний посадковий матеріал, тощо.

 Муравищенське лісництво

Адреса: с. Муравище, Ківерцівського району, Волинської області.

Площа земель лісогосподарського призначення – 5850,3 гектарів, вкриті лісовою рослинністю – 5379,2 гектара, в тому числі лісові культури – 1734,4 гектара.
Об’єкти природно-заповідного фонду:
– «Муравище-1» – орнітологічний заказник місцевого значення площею 40 гектарів – різновікові насадження дуба, сосни, берези на 35 відсотків заболочені, де гняздяться сірі журавлі, занесені до Червоної книги України та Міжнародної Червоної книги;
– «Муравище-2» (площа – 15,4 гектарів) – різновікові м’ягколистяні насадження з домішкою дуба, де гніздяться лелеки чорні, занесені до Червоної книги України;
– «Дуб велетень» – ботанічна пам’ятка природи місцевого значення площею 0,01 гектара, де росте окреме дерево дуба звичайного віком понад 220 років;
– «Дуби велетні» (площа – 0,5 гектара) – три дерева дуба звичайного віком понад 220 років, діаметром 1,3 метра, висотою 25 метрів.
Переважаючими породами є вільха чорна, береза повисла, дуб звичайний, сосна звичайна.
Ліси багаті на ягоди (малину, чорницю), гриби (білі, лисички, опеньки, червоноголовці).
Лісництво має великий рекреаційний пункт «Затишок» та декілька малих рекреаційних пункти.
Свого часу лісничими працювали Лукашук А.Д., Панків Р.О., Ковальський С.Л., заслужений лісівник України Батюх М.В., Квач І.С., Оксенюк В.П. та інші.

Рожищенське лісництво
Адреса: м.Рожище, вул. Промислова 25А, тел. (03368)22833

Площа земель лісогосподарського призначення – 4037 гектарів, вкриті лісовою рослинністю – 4046,3 гектара, в тому числі лісові культури – 2052,3 гектара. незімкнуті лісові культури – 21,6 га, лісові шляхи, просіки, ПП розриви, осушувальні канави – 46,3га. Усього не вкриті лісом – 120,2 га, сільськогосподарських угідь – 145,4 га.
Об’єкти природно-заповідного фонду:
– «Ліски» – лісовий заказник місцевого значення площею 127 гектарів – цінне високобонітетне насадження дуба, ясена, сосни;
– «Ділянки лісу-2» – ботанічна пам’ятка природи місцевого значення, площею 6,7 га – ділянка дубового лісу віком 190 років розташована на крутосхилах річки Стир, рідкісного на Волині дерева сосни веймутової віком 75 років.
Переважаючими породами є вільха чорна, береза повисла, дуб звичайний, сосна звичайна.
Ліси багаті на ягоди (малину, суницю, чорницю), гриби ( лисички, опеньки, червоноголовці).
Лісництво має великий рекреаційний пункт «В тіні» та декілька малих рекреаційних пункти.
Свого часу лісничими працювали Антонюк А.І., заслужений лісівник України Голік А.О., Романюк Й.Я., Титаревський М. Ф., Бурда П.В., Підлипний С.О., Поліщук Я.А., Рибчинський Ю.О..
На базі лісництва створено і функціонує Крижівське шкільне лісництво.

Сокиричівське лісництво
Адреса: Ківерцівський р-н, с.Сокиричі, вул. Шкільна,15

Площа земель лісогосподарського призначення – 4637 гектарів, вкриті лісовою рослинністю – 3767,4 гектара, в тому числі лісові культури – 1358,3 гектара, незімкнуті лісові культури – 120,1 га, лісові шляхи, просіки, ПП розриви, осушувальні канави – 41,8 га. Усього не вкриті лісом – 240,1 га, сільськогосподарських угідь – 174,1 га.
Переважаючими породами є вільха чорна, береза повисла, дуб звичайний, граб звичайних, сосна звичайна.
Рослини, занесені до Червоної книги – конвалія звичайна, барвінок малий, вороняче око.
Тварини, занесені до Червоної книги – бобер, лось, лелека чорний.
Ліси багаті на ягоди (малину, суницю, чорницю), гриби (білі, лисички, опеньки, червоноголовці).
В лісових масивах біля сіл Сокиричі та Гайове в радянські часи знаходились ракетні частини стратегічного призначення, перша лінія «оборони» колишнього Радянського Союзу.
Свого часу лісничими працювали Присяжнюк А.І., Мацюк М.О. та інші.

Торчинське лісництво
Адреса: Волинська область, Луцький район, смт. Торчин, вул. Незалежності 16, 45612.

Загальна площа земель лісового фонду становить 2128 га, вкрита лісом – 2008,7 га, в тому числі лісові культури 1222,1 га, незімкнуті лісові культури-32,2 га, лісові розсадники, плантації – 5,3 га, зруби 3,0 га, галявини, пустирі 8,4 га, лісові шляхи, просіки, протипожежні розриви, лісові осушувальні канави -15,7 га. Усього не вкритих лісом – 64,6 га, сільськогосподарських угідь – 17,8 га.
Переважаючи породами є дуб звичайний, сосна звичайна, вільха чорна, береза повисла, ялина європейська.
Площа хвойних насаджень становить 315(15,7%) га, м’ягколисяних112 га (5,6%),твердолистяних1581,7(78,7%) га.
Віковий склад насаджень:
– молодняки-383 га (18%);
– середньовікові-1680 га (79%);
– пристигаючі-31 га (2%);
– стиглі й перестійні-16,6 га (1%);
Загальна маса деревини становить 414,48 тис.м3, в тому числі стиглих і пересійних – 2,87 тис.м3. Щороку тут висаджують близько 30 га лісових насаджень.
Ліси багаті на ягоди (малину, ожину) та гриби (лисички, красноголовці, опеньки). Тут водяться звірі – лось, козуля, заєць, лисиця, куниця, бобер, птахи – лелека, чапля, канюк, яструб.
Географічно половина лісництва знаходиться в поліській зоні, а половина в лісостеповій.
В урочищі Усічи в середні віки стояв рицарський замок, тому і досі цю місцевість в народі називають «Замчисько».
В урочищах Буяни та Чорні лози в радянські часи стояли ракетні частини стратегічного призначення. На той час це був перший рубіж оборони в бувшому Радянському Союзі.
Пам’ятають Торчинськи ліси Першу і Другу світові війни. Під час другої тут діяла УПА. В лісових масивах є поодинокі поховання солдат двох світових війн.
Лісництво має великий рекреаційний пункт «Дуби» та декілька малих рекреаційних пункти.
Свого часу лісничими працювали Деркач С. І., Уліда А.Ф., Литвинець Д.І..

Тростянецьке лісництво

Площа земель лісогосподарського призначення – 2117,5 гектарів, вкриті лісовою рослинністю – 1779,1 гектара, в тому числі лісові культури – 466,9 гектара. незімкнуті лісові культури 40,6 гектара лісові шляхи, просіки, ПП розриви, осушувальні канави – 14,6 га. Усього не вкриті лісом – 78,5 га, сільськогосподарських угідь – 48,7га.
Переважаючими породами є сосна звичайна, береза повисла, вільха чорна. Ліси багаті на ягоди (малину, чорницю), гриби (білі, лисички, опеньки). Лісництво має великий рекреаційний пункт «Журавлик».
В лісовому масиві 48 кварталу Тростянецького лісництва є два обеліскb. В 1943 році німецькі фашисти на цьому місці розстріляли тисячі мирних жителів єврейської національності.
В 30-ті роки минулого сторіччя в лісі біля села Яромель функціонував місцевий склозавод.