Всихання дерев у лісах ДП “Колківське ЛГ”

DSC_0109У ДП “Колківське ЛГ” Маневицького р-ну відбувся семінар із проблем захворювання лісів.

Відкрив семінар головний лісничий ДП «Колківське ЛГ» Віталій Каращук. Відтак усі побували у лісових угіддях, де старший науковий співробітник ДП «Поліський філіал Укр НДІЛГА» Василь Бородавка розповів і наочно продемонстрував, чим і як «хворіють» ліси Волині та зазначив, що комаха поширюється небаченими темпами.

За сезон тричі дає потомство. Живе під корою, хімічними засобами знищити її неможливо. Паталогічні процеси, які відбуваються в лісах у зв’язку з появою жука-короїда, передусім зумовлені зміною клімату, зокрема різким потеплінням, що спостерігається упродовж останніх років, зміною гідрологічних режимів. Інакшими словами, комахи-шкідники чудово пристосувалися до наших умов, більше того – навіть змінили стратегію своєї життєдіяльності. Як правило, процес пошкодження дерев розпочинається з верхівки. Деревина всихає, хвоя жовтіє. При цьому нижня  частина дерева виглядає здоровою.  Але так здається тільки на перший погляд. Насправді ці дерева, на жаль, вже вражені шкідниками і приречені на всихання.

За  словами головного лісничого Віталія Каращука, окремі ділянки  через діяльність вершинного короїда  “згоряють” упродовж двох місяців. На інших добре видно, як за короткий період часу від “хворих” дерев вражаються здорові насадження, що ростуть поряд. Якщо не вжити своєчасних заходів, площі насаджень уражених шкідником будуть збільшуватися в два, а то й три рази. Тільки вчасне вжиття необхідних заходів може завадити біді. В інакшому випадку є загроза зараження інших здорових насаджень, які поряд із хворими.

Побачити реальну картину, як масово всихає через шкідників сосновий ліс, змогли і сільські голови, території яких належать ДП «Колківське ЛГ». Адже вони безпосередньо мають бути зацікавлені у тому, щоб ліс використовувався раціонально та за призначенням. Учасникам розповіли про проблеми сучасного лісу та способи боротьби з ними.

Наталія ЛОПОХА, прес-служба ДП «Колківське ЛГ»