Як спинити «зелену пожежу»?

DSC_0217ДП «Поліське ЛГ» провело семінар із проблематики всихання насаджень сосни звичайної у лісових масивах лісогосподарства. Тут від початку року виявлено значне збільшення ділянок, пошкоджених верхівковим короїдом та синьою златкою. Ефективних методів протистояння шкідникам немає. Науковці радять хворі ліси зрізати, а натомість створювати нові насадження. Громадськість, не знаючи проблеми, апелює до влади, аби та забороняла проводити санітарні рубки. Це призвело до значного поширення верхівкового короїда, що й намагалися донести лісівники до громадськості та місцевої влади.

Семінар проводився у лісових масивах, що на території Будківської та Куклинської сільських рад. Лісоводи Поліського лісгоспу запросили керівників місцевих громад та депутатів сільських рад у 27 і 16 квартали Куклинського лісництва, щоб ті на власні очі побачили, як гине ліс.

Семінар проводив головний лісничий ДП «Поліське ЛГ» Володимир Мирка. Він та представник державного спеціалізованого лісозахисного підприємства «Рівнелісозахист» Руслан Мецелик окреслили масштаби «зеленої пожежі», що знищує тисячі гектарів лісу повсюди в Україні і, зокрема, в Поліському лісгоспі, розповіли про лісових шкідників, пояснили, чому і як всихає сосна, показали самого шкідника та плоди його діяльності. Руді ліси шокували присутніх.

Лісівники залучили до семінару голів Будківської та Куклинської сільських рад Галину Цикалюк та Наталю Бортнік, депутатів сільських рад Олену Кушнір, Галину Пилипчук, Ірину Акентьєву, Галину Світач, Вікторію Яценюк, Андрія Сахарчука. Вони зізналися, що й раніше чули про цю болючу проблему українських лісоводів, але усвідомити масштаби «зеленої пожежі» фахівці допомогли тільки під час цієї наради.

79117ad0-2388-4ce4-ae01-46d9973c4613

– Зволікання з вирубкою хворих лісів призведе до втрат бюджету усіх рівнів, – наголошують учасники наради. – Потрібне швидке і невідкладне реагування всіх служб, аби ситуація остаточно не вийшла з-під контролю.

Учасники наради досягли порозуміння та виробили стратегію спільних дій, зокрема, звернулися до обласної державної адміністрації та обласної рад із клопотанням про зняття мораторію на санітарні рубки, що не тільки не дає лісівникам можливості спинити «зелену пожежу», а й сприяє її поширенню на значні території і завдає відчутних екологічних та економічних втрат.

Наталя ПАДАЛЮК, інженер лісових культур ДП «Поліське ЛГ»

Фото автора.

1caa3c99-c20c-427d-a69d-b04a271a8395

DSC_0109